Uštedite Gorivo s Bardahlom

2023-01-27


10 savjeta za uštedu goriva

Kako cijene goriva nastavljaju rasti, sve više vozača traži načine za smanjenje troškova na crpkama.

Jedan od najučinkovitijih načina da to učinite je usvajanje onoga što se zove ekološka vožnja, što je skup vozačkih navika koje vam omogućuju smanjenje potrošnje goriva, uštedu novca i ograničavanje emisija zagađujućih tvari.

Ovisno o vozilu i navikama vozača, ekološka vožnja može uštedjeti između 5% i 15% potrošnje goriva.

SAVJETI ZA EKOLOŠKU VOŽNJU

Ekološka vožnja je korištenje vašeg automobila što je moguće učinkovitije. Temelji se na zdravom razumu, predviđanju (prije i na putu) i fleksibilnosti.

Jednostavnim pokretima moguće je optimizirati potrošnju goriva. Evo naših najboljih savjeta za ekonomičnu vožnju:

ORGANIZIRATI!

 1. Provjerite tlak u gumama (svaki mjesec)

  Premalo napuhane gume imaju više savijanja i deformacija, što uzrokuje veći otpor kotrljanja. Kao pokazatelj, s podtlakom od 0,6 bara već trošite 4% više goriva...

 2. Olakšajte svoj teret

  Svaki dodatni kilogram povećava potrošnju goriva za 0,2%. Osim pražnjenja prtljažnika, ne zaboravite demontirati krovne kutije koje mogu generirati prekomjernu potrošnju od 10 do 15 %, kao ni prevelike nosače skija i antene koje mogu uzrokovati povećanje potrošnje od 5 do 8 %.

 3. Održavajte svoj automobil

  Loše održavano vozilo može povećati potrošnju goriva za 25%. Čišćenje motora čistačem 5 u 1, benzinskim ili dizelskim , smanjuje potrošnju

 4. Planirajte svoju rutu

  Kako biste izbjegli zakrčena područja, isplanirajte rutu. Iscrtavanjem najučinkovitije rute izbjegavate zaglavljivanje u prometu, gubljenje ili nepotrebno skretanje s puta i time ograničavate nagla kočenja i ubrzavanja ili čak nagla zaustavljanja i kretanja. Ovo će vam uštedjeti vrijeme i gorivo.

 5. Krenuti na vrijeme

  Bolje poraniti nekoliko minuta nego pokušavati nadoknaditi 5 minuta zaostatka na cesti...

USVOJITE EKOLOŠKU VOŽNJU!

 1. Krenite polako

  Od prvih minuta jer hladan motor troši puno više (10 do 15 puta više goriva na prvom kilometru nego vruć prema ADEME-u) i uključite viši stupanj prijenosa bez čekanja kako biste izbjegli prekoračenje brzine što stvara prekomjernu potrošnju od 20% : za automobile na benzin i LPG viši stupanj prijenosa mora se uključiti prije 2500 o/min, za dizelska vozila prije 2000 o/min.

 2. Izbjegavajte nagle promjene

  Zaustavite nagla ubrzanja i kočenja. Time se troši gorivo i povećavaju emisije. Umjesto toga, ubrzavajte i kočite postupno kada je to moguće. Također predvidite usporavanje: koristite kočnicu motora radije nego papučicu kočnice.

 3. Aktivirajte tempomat

  Održavajte konstantnu brzinu! Jedan od najlakših načina za poboljšanje učinkovitosti goriva je održavanje konstantne brzine. Koristite tempomat ako je moguće: funkcija "tempomat" pomaže u održavanju konstantne brzine i može poboljšati potrošnju goriva do 5%.

 4. Smanjite brzinu

  Kod velike brzine povećava se otpor vjetra i stoga je potrebno više goriva za njegovo savladavanje. Nasuprot tome, vožnja nižim brzinama smanjuje otpor vjetra i poboljšava potrošnju goriva. Iznad 90 km/h, svakih dodatnih 10 km/h dovodi do dodatne potrošnje od 3 do 10%.

 5. Ugasi klimu

  Električna energija koju proizvodi alternator vozila troši gorivo i može uzrokovati prekomjernu potrošnju od 10% na cesti i 25% u gradu. Manje klima uređaja također znači 15% manje emisije CO2 na 100 km...

BARDAHL PROIZVODE ZA MANJU POTROŠNJU

Trošite manje benzina i dizela

Kako bi vam pomogao uštedjeti gorivo, Bardahl France je razvio dva proizvoda: " Potroši manje benzina " i " Potroši manje dizela ". Ovi inovativni tretmani aditivima osmišljeni su kako bi pomogli motoru vašeg automobila da radi bolje i koristi manje goriva održavajući sustav ubrizgavanja čistim.

Učinkovit od prvog punjenja, tretman "Manje potrošnje" jednostavan je za korištenje. Samo dodajte preporučenu količinu proizvoda u svoj spremnik prije punjenja gorivom.

1309 Trošite manje benzina

1310 Trošite manje dizela